Blog . Profile . Archive . Email  


اتحدوا

اسلام

 

منجی در ادیان(4)در شماره‌های قبل، به تعریف اجمالی واژة نجات و واژه دین پرداختیم اینک ادامه مطالب؛

 

تعبیر ادیان، تسامحی و بنابر روش متداول علم دین شناسی است وگرنه از نظر قرآن و اسلام دین یکی است که در طول تاریخ به تناسب نیاز بشر و اقتضای زمان در چهره شریعت ها ظهور پیدا کرده است آن دین واحد که براساس فطرت انسانی است همان اسلام است. بنابرین مراد از ادیان، شریعت ها است منتهی نه فقط شریعت‌های ابراهیمی بلکه همة ادیان چه ابراهیمی و توحیدی و چه غیرابراهیمی و غیرتوحیدی و نیز مراد از ادیان معنای عام آن است که شامل ادیان غیر الهی مانند مکاتب بشری نیز می شود.(۱)

پس بررسی مبانی مشترک مهدویت به گسترة جهان انسانی می شود چه انسان های پیش از اسلام و چه پس از اسلام؛ و چه انسان های ساکن در سرزمین های عربی و اسلامی و چه انسان‌های ساکن در باختر و خاور.

عقیدة ظهور موعود و منجی در تاریخ ادیان، برخاسته از ضرورت نجات خواهی بوده است، بنابراین شایسته است تا پیش از طرح موعود و منجی شناسی ادیان اندکی درباره نجات سخن گفته شود و انتظار به فرجام نیک و نجات در ادیان مهم بررسی شود تا روشن شود که اصل نجات خواهی و انتظار رهایی، یک اصل و امید مشترک ادیان است. این نوشتار براساس تقسیم ادیان به ابراهیمی و غیر ابراهیمی مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.

بخش اول:  ادیان ابراهیمی

در مطالعات تطبیقی ادیان می‌توان گفت، دین‌های ابراهیمی همه از سنت ابراهیم علیه السلام یعنی دین حنیف او الهام می‌گیرند، دین‌های یهود و مسیحیت و اسلام از جهاتی با یکدیگر اشتراک دارند که در ذیل به برخی از آنها اشاره می‌شود:

۱٫ ادیان ابراهیمی همگی معتقد به تئوری پیامبری هستند یعنی معتقدند خداوند افرادی را انتخاب کرده و برای آنها پیغام هایی را بطور مستقیم یا به واسطه یک فرشته ارسال فرموده است، لذا آموزه‌های آنان ـ صرف نظر از وضعیت فعلی ـ وحیانی یا توحید تلقی می‌شود.

۲٫ قرآن کریم پیروان ادیان ابراهیمی را «اهل کتاب» می‌خواند، برخورد اصولی قرآن با اهل کتاب شبیه با برخورد آن با مسلمانان می‌باشد، بدین معنا که می‌گوید بعضی از اهل کتاب حقیقتاً پیرو دین حضرت ابراهیم علیه السلام ـ پدر ادیان ابراهیمی و وجه مشترک دین یهود، مسیحیت و اسلام ـ و مۆمن به خداوند و راسخ در علم هستند و بعضی دیگر افراد بی‌ایمان و دنباله‌رو تخیلات خویش می‌باشند.

۳٫ پیروان ادیان سه‌گانه ابراهیمی، بر پیروزی ایمان بر کفر، حاکمیت حق و علم، و عدالت اجتماعی و نجات بشر از ظلم و ستم و وراثت زمین به صالحان، اعتقاد راسخ دارند، در یک کلمه می‌توان گفت: فلسفه تاریخ در ادیان ابراهیمی با اعتقاد به ظهور منجی معنی پیدا می‌کند. بر همین اساس تلاش داریم منجی را از نگاه سه دین بزرگ یهود، مسیحیت و اسلام به عنوان ادیان ابراهیمی بررسی نماییم.

ادامه دارد…

 

پی نوشت:

۱٫ مشروح تقسیمات، ادیان و مذاهب. ر.ک : سلیمانی اردستانی، سیری در ادیان، ص‌۲۸٫

منبع:تبیان



نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





نوشته شده در سه شنبه 24 بهمن 1391برچسب:منجی در ادیان(۴),ساعت 15:35 توسط سید محمد حسینی| |


Power By: LoxBlog.Com